Lélek a gépben

Hackoljuk szét a világot. Net, fejlesztések, buzzwordok.

Friss topikok

techstream

Nincs megjeleníthető elem

Óda a nyíltsághoz

2007.04.28. 10:25 :: Gaius Baltar

Nyíltan fejleszteni jó

Új fejlesztések, szolgáltatások bevezetésekkor ma már gyakorlatilag követelmény a nyílt API. Enélkül egy szolgáltatás sem lehet meg, példának láthatjuk a digg-től a netvibes-on át a twitterig az összes sikeresebb ötletet. Meglehet a linux után ez a jelenség a nyílt forráskód legnagyobb fegyverténye. Egy webalkalmazás esetén persze nem forráskódról van szó (a külvilág felé), hanem a szolgáltatáshoz kapcsolódó API-ról.

Miért is van ez?

A szolgáltatásnak az a lényege, hogy használják. A fenti projectek felismerték azt, hogy az a maroknyi programozóképességű, akit egy-egy nyitás elér, kulcsfontosságú szerepet töltenek be a nagy közösségképzésben. Az ilyen geekek az első kondenzációs magok, az ő fanatizmusuk - vagy utálatuk fogja eldönteni a project jövőjét. Az interfésznyitással nem csak egyéb, tervezők á ltal nem kiépített protokolra lehet átültetni a cuccot, de kedvelni is fogják az emberek. Itt most egy-két dolgot leegyszerűsítettem (másképp működik a kondenzáció a tartalomíró szolgáltatásoknál, és másképp az egyéb, pl netvibes esetén), de a lényeg nem változik.

Másutt is jó a nyitottság

Mostanában a Drupal-nál fejlesztek, ez egy php alapú CMS. Nem régóta csinálom, egy hónapja kb, igaz rendesen rászántam az időmet. Jópár beküldött és elfogadott patch jelzi haladtomat, de már kezdek belekóstolni a fizetős világba is. És itt a hatalmas ereje a nyitottságnak: lett légyen az nyílt forrás, vagy nyílt interfész, a magamfajta fanatikus csak úgy tud a rendszerre fejleszteni, ha az nyitott, könnyen elérhető. Az pedig nem számít könnyen elérhetőnek, ami például nem fejleszthető akármilyen platformon, az ilyen projectek csak a hatalmas felvevőbázis miatt élhetnek meg. Szerencsére a web alapból multiplatform, ami jó.

Támadjuk a zenepiart is, mert megérdemlik

Mi a zeneipar? Zenét termel (könnyen sokszorosítható, minőségromlás nélküli termék), és ennek eladásából él meg. Minimum paradox a helyzet. A felhasználó - aki szintúgy könnyen sokszorosíthatja a terméket - tevékenysége egy képlettel könnyen leírható. A letöltés ideje, egyszerűsége sokkal kisebb, mint az az idő, amíg a jó zenét bolton kereszül beszerzi. A problémára több megoldás létezik, amik átformálják az ipart szolgáltatássá:
  • ha a zenebolton keresztül történő beszerzés egyszerűbb, mint a letöltés: voila iTunes. Nem érhető el mindenhonnét, a kihagyott országok kiadói bebukták a reformot.
  • olyan kiadások, amik a zenét mint alapszolgáltatást ingyen (vagy alacsony költségen beépítve a termék árába) adják, de olyan extrákat adnak mellé, mint dalszöveg, klippek, gitártabulatúra .
  • olyan kiadások, amik kimondottan a jó minőségre mennek rá, esetleg hangulatra: dvd-n kiadott veszteségmentes zene, vagy bakelit kiadás (mit nem adnék egy Pink Floyd korongért...)
Hogyan kapcsolódik ez az egész a fenti tételekhez? Itt a zene a nyitott API, és az emberek rajta keresztül a szolgáltatásért fizetnek. Azért, hogy iTunes-ről letöltve jó mp3 tagekkel ellátott zenét kapjanak, akár, mert iTunes-en keresztül gyorsabban megtalálja a kívánt zenét, mint egy letöltőoldalon keresztül, vagy azért, mert a cd-t, dvd-t megvéve egycsapásra kapunk egy olyan pakkot, ami a kedvenc zenéinken felül még kottát is tartalmaz, és haverokkal el lehet próbálni. Így működne a dolog.

2 komment · 1 trackback

Címkék: opensource zeneipar ötletgép

A bejegyzés trackback címe:

https://steampunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2964567

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása