Lélek a gépben

Hackoljuk szét a világot. Net, fejlesztések, buzzwordok.

Friss topikok

techstream

Nincs megjeleníthető elem

OMGWTF ongo.hu

2007.06.06. 19:23 :: Gaius Baltar

Hölgyeim és uraim az utóbbi idők legszerencsétlenebb névválasztását figyelhetjük meg az index (c-travel) új oldalán: ondgo.hu.

Az utazás, mint irány már régóta látszódott, bennfentesek (webisztán) blogjain a c-travel.hu-ra irányuló linkeket lehetett látni. Most ezt a trendet nyújtották meg egy jókora lépéssel, egy beszámolókat, képeket helyhez kötő szolgáltatást indítottak. Az ötlet jó, blog.hu és a net többi részén virágzó expat csokra alátámasztja a jogos igényt, az index linkelő erejével bármilyen szolgáltatás bő hátszéllel indul.

Usability? Azmiaz?

Kb így álhattak hozzá az oldal fejlesztői a főoldal elkészítéséhez, gondolkodás nélkül egymásra hajigálva egy rakás fícsört. A főoldalra látogató egy ötletes navigációs térképpel szembesül, az oldal bal felét elfoglalva. Jobbra két hasáb található, az egyik véletlenszerű, useless információt tartalmaz (randomjúzer mióta tag, illetve random város időjárása (?)) és randomképet. A másik meg reklámokat illetve keresőcimkéket tartalmaz (használja ezeket valaki, aki konkrétan akar valamit egy oldalon? pl akar valaki arra keresni, hogy "városa"?).

A nyitóoldal nem átméretezhető, így ha nagy monitorunk van, akkor jókora fehér sávokat kapunk a széleken. Az évszámot, amiben járunk inkább nem emlegetem.



Navigáció

A térkép jó, és ötletes, ám érthetetlen miért nem vitték tovább: adott kontinensre kattintva egy szöveges lista jön be. Ennyire azért nem nagy meló megrajzolni a világot egy vektorgrafikus programban (hiszen nem kell hiper részletesen). Kontinens fölé víve a kurzort megtudjuk hány ismertető/kép hivatkozik ide, ez nem rossz, de nem túlzottan hasznos. A kis térkép miatt zavaró. Ha a térkép nem működne, fenn található egy navigációs linksáv, a kontinensekkel, ez egy jó pont.

A kontinens oldalán a fent már említett idióta szöveges lista jön be, fehér alapon világosszürke jelmagyarázattal minden ország alatt a kép/ismertető száma szerepel.

Országra klikkelve települések listája legördülő menüböl vadászható elő (ez már a harmadik típusú geonavigáció), élménybeszámolók (ismeretlen szempontból sorbarendezve), útitárskereső, szálláshelyek és képalbumok találhatóak itt. A halványszürke jelmagyarázat szerűség végigkísért az oldalon, ennyi erővel akár ki is lehetne a reprezentált információt hagyni.

Az ismertetők stílusa tetszetősebb, de így is csak az elfogadható szintet üti meg. Operában szétesik kicsit a buborék alja, viszont ez az egyetlen, amit észrevettem, a böngészőfüggetlenség korrekt. Oldalt az idevágó album képei, lent egy oldalajánló, szintén random.

Összegzés

használható: 3/10
(komolytalan navigáció)
kinézet:      5/10
(a szürkét leszámítva bejön az egyszerű stílus)
technika:     7/10
(böngészőfüggetlen, nincs telezsúfolva ajax-al, csak ahol jól jön, ha nem megy a térkép van menüsáv. viszont lehetne jobb is: például a kontinensbuborékban dinamikusan töltődik be az információ a képek/ismertetők számáról, és ez meglátszik.)

Hogy sikeres lesz? Ezt csak ti dönthetitek el

9 komment · 1 trackback

Címkék: kritika fejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://steampunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6493977

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Cuentos Cortos Para Dormir 2018.01.05. 21:39:06

TISZTÁZÓ- Muszlim, iszlám, mohamedán, muzulmán és iszlámista - Napi Iszlám

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ongo.hu - Erdős Ákos · http://ongo.hu 2007.06.07. 09:26:39

az észrevételekért köszönet.

amit nem szabad figyelmen kívűl hagyni, hogy az Ongo.hu 2 hete indult. ennek köszönhető az általad jelzett sok random megoldás és a nagy térkép is. abból kell kiindulni, hogy az indulás heteiben minimális tartalom találató az oldalon. ezt az időszakot át kell/kellett hidalnunk. abba az irányba mozdulunk amit te is írtál. folyamatos a fejlesztés.


tehát köszönet

Erdős Ákos
ongo.hu / c-travel.hu

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.06.07. 12:45:35

tehat ezek a random elemek csak helykitoltonek vannak ott? kivancsi leszek mive fejlodik. sajnos most ezt latni.

google map beagyazasra gondoltatok? kb igy kepzeltem el: www.repterilakos.hu

Ongo.hu - Erdős Ákos · http://ongo.hu 2007.06.07. 13:25:53

A helykitoltes rosszul hangzik, de bizonyos szint utan ez celszeruen szerkesztett "porgetes" lesz. (bar reszemrol a random kepek szinesitik az oldalt)

igen, google map-re gondoltunk.

udv,
akos
ongo.hu / c-travel.hu

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.06.07. 13:41:58

es valoban hasznos "szinesites" egy-egy veletlen juzer kiemelese, a kereso taglista, a random idojaras?

a veletlenszeru kepek szerintem is jok, csak ezzel rengeteg hely elvesz a navigaciotol, ami igy raadasul harom szintu lett.

az oldal dinamikus atmeretezese pedig igen fontos lenne szerintem.

es vegulis miert vetettetek el a gmap-et, ha szabad tudni?

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.06.07. 13:43:27

es essel nem kezdunk mondatot...

kosz a valaszokat,
gb

Ongo.hu - Erdős Ákos · http://ongo.hu 2007.06.07. 16:08:01

map - nem vetettük el, fejlesztés alatt.

udv,
akos
ongo.hu / c-travel.hu

tron · http://www.tron00.hu 2007.06.09. 13:10:36

Eleg finomak voltak az oldal keszitoi. Azt tanacsolom inkább vizsgald a csillagokat:) Ennyi baromsagot, mint onjelolt "usabiltiy szakerto" regen sikerult osszehozni.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.06.09. 13:48:21

nem tartom magamat "usability szakerto"-nek.
gondolom nincs sok kedved vitatkozni errol az egeszrol, nekem sem lenne ilyen esetben (ha valaki szerintem allati nagy baromsagokat hord ossze).

de

1. nem kifogas a hibakra, hogy meg csak most indult. publikus, bejelentett, ergo kritizalhato
2. a harom kulon szint egy helyszin eleresere szerintem rossz.
3. felesleges informaciok kipakolasa a fooldalra nem jo, tulzsufoltta teszi azt.

nyilvan az ilyen elemzes meglehetosen szubjektiv mufaj, ugyanis az oldal sikereben mas szempontok is szerepet jatszanak, ergo nem lehet egykonnyen felmerni ezek hatasat.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.06.09. 16:56:55

viszont az igaz, hogy a stilusilag kicsit elvetettem a sulykot.
süti beállítások módosítása