Lélek a gépben

Hackoljuk szét a világot. Net, fejlesztések, buzzwordok.

Friss topikok

techstream

Nincs megjeleníthető elem

Elmélkedés a kritikus tömegről

2007.06.06. 15:43 :: Gaius Baltar

 Spanyolviasz warning  Egy új szolgáltatás, honlap, blog elkészítésekor az alkotó szembesül az alapvető problémával: honnan lesznek látogatól az oldalon. Az embereknek valahogy hallaniuk kell az oldalról, linkek alapján jutni el hozzád, vagy kereső segítségével. A keresés útján érkező látogatók az alap látogatóhalmaz (nyelvi csoport) lineáris függvénye: ha kicsi az alaphalmaz kevesen jönnek. Nagy alaphalmaz (angol nyelvű portál) esetén már a kezdeti keresőforgalom is számottevő abszolút értékben. Sokan kezelik idehaza a google keresőjét valami misztikus áhitattal, olyannyira, hogy az oldaluk felfutását, megváltást várnak tőle. Nem elég.

Agyonoptimalizálhatjuk az oldalt, de még ha adott kulcsszóra előkelő helyen jövünk is be, hiába, ha kevesen keresnek erre a szóra.

Kis alaphalmaz esetén (gyk dehaza) a legfontosabb a jó linkeltség, hogy az emberek megismerjék a honlapot. Nehéz betörni, ugyanis ki vagy szolgáltatva a népszerű szolgáltatóknak, blogként a címlapra emeléseknek (vagy a blogter ac-jén a szavazásoknak, ami kicsit demokratikusabb, webkettesebb, mint a bloghu címlapja, csak miután az ac-n nincs meg a kritikus tömeg, így használhatatlan).

Konrad egyik cikkét olvasva elmélkedtem egy kicsit a tudományos oldalak sikerén. Adott az sg.hu, a maga tudománybulvár, sokszor pontatlan cikkeivel, működő pénzügyi modellel. Még az olyan, más induló szolgáltatásoknál kriminális dolgok, mint a bonyolult regisztráció, 24 órás feketeidő (amíg nem szólhatunk hozzá) sem riasztja el a júzereket. Ezt egy hazai újonc nem engedheti meg magának. Ilyenkor nagyon nehéz az újonc dolga, azt kell kitalálni, hogy amit csinál az nem piacképes, nem érdekli a népet, vagy csak ismeretlen. Vesszőparipám a tudományos ismeretterjesztés (cydonia, űrműhely), úgyhogy pont ezzel a dilemmával kűszködök.

Egyelőre egy kiút látszik: amit csinálsz csináld meggyőződésből, tanulási vágyból, és ne a statisztikákért.

A világmegváltó ötlet

Kellene egy demokratikus úton (a'la digg) működő portálajánló, ahol nem (csak) a posztokat aggregálva láthatjuk, hanem magát az oldalt ajánlhatnák egymásnak a júzerek. A miner.hu egy érdekes, kicsit hasonló jellegű kezdeményezés, ahogy a blogsearch is. Éget a kíváncsiság, hogy mennyire váltak be ezek a szolgáltatások, józan ésszel ugyanis bukásra ítélném őket. Miért? Mert emberileg felfoghatatlan az információfluxus.

A miner annyi blogot aggregál, hogy áttekinthetetlen, miután nincs benne rating mechanizmus (miért nincs?) még a felhasználói súlyozás sem működik. Emberi felhasználásra alkalmatlan. Blogkeresőként valószínűleg hasznos, kérdés, hogy miért keresne bárki is _csak_ blogban, amikor google segítségével bárhol kereshet? Tudom, hogy ezt csinálja a Technorati is, de ami megy odaát, nem mindig megy itt is. Erre a kérdésre valószínűleg csak a miner statisztikái adhatnak választ.

A blogsearch-ra próbáltam egyszer regelni, azóta sem tudok belépni. A túl sok szöveg itt is érvényes, és a posztaggregálás: őszintén valaki is használja a blogsearch posztcsatornáját? A statgép szerint a napi átlag látogatásuk 1700-2000 körül van. Amennyiben ez egyedi látogatót takar, úgy nagyon szép szám, szerintem inkább oldal letöltést takar. Bár nem rossz érték, de szerintem nem egy befutott sikertörténet jellemző számai ezek.

3 komment · 2 trackback

Címkék: fejlesztés ötletgép buzzwords

A bejegyzés trackback címe:

https://steampunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3993799

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: bisnes dengan mary kay 2018.09.18. 03:09:32

Hamisítások hamisítása - Festményvizsgálat

Trackback: Más 2017.10.15. 06:18:02

e-stonia - Tallinnban

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bártházi András · http://barthazi.hu 2007.06.08. 15:24:13

A Miner-ben elkezdtünk dolgozni a blogrank funkcióval a blogok ratingjén, de nehéz kevés információból jó értékeket kihozni. Egy algoritmus már megvan egy használhatóbb blogrankra mint a jelenleg alfa állapotúnak sem nevezhető, de még nem volt időnk befejezni. Ráadásul a növekvő terhelés miatt folyamatos fejlesztésben, optimalizálásban vagyunk, előbb ezt kell megoldanunk megnyugtatóan. Ha megvan a BlogRank, várhatóan jobb találatokat tudunk adni majd.

Azokat a friss információkat, véleményeket, amiket a Minerrel meg lehet találni, azt a Google-lel nem tudod. A Miner egy sokkal alaposabb merítést ad a blogokból (még a Google blogkeresőjéhez képest is), például a budapest környéki földrengésről a Miner segítségével lehetett összeszedni a legtöbb információt, de az októberi zavargásokkor is sokat segített. Ezek a Google-lal is meglesznek persze előbb-utóbb, de csak jóval később, amikor a Google arra jár.

Ami a csak blogkeresést illeti, elkezdtünk ezen továbblépni. A Twitter kereső (turul.miner.hu) volt az első lépés, a videókereső (video.miner.hu) a második. Jönnek még továbbiak is, a Miner bár blogkeresőként indult, eleve más célok is voltak. Mivel egyelőre játék csak a Miner, ezek a fejlesztések viszonylag lassan haladnak, de betonbiztosan jönnek.

Ha van bármi ötlet, nagyon szívesen vesszük, és az ilyen kritikáknak is nagyon szoktam örülni, mert sokat lehet belőle tanulni. Én úgy látom, hogy bőven profitábilissé lehet tenni hosszútávon a Miner-t, és még ha ez nem is lenne igaz, akkor is egy jó játék, sokat lehet belőle tanulni. Elég sokan használják ahhoz, hogy ki merjem jelenteni: igény az mindenképpen van rá.

Gaius Baltar · http://cydonia.blog.hu 2007.06.08. 18:46:41

en arra gondoltam, hogy amolyan beepitheto widget formajaban kinaltok feedbacket a blogoknak, ami mintegy digg-jellegu szavazo widgetet jelentene. Ez mar jo visszajelzest adna (lasd steampunk.blog.hu/2007/04/24/poszt_it itt leirtam a dolog lenyeget).

ez az igazi ranking ma mar, nem a linkhivatkozas, a sok spam, automatikus linkeles miatt.

Az erdekes informacio, es koszonom, hogy elmondtad, hogy igenis sokan hasznaljak, egyaltalan nem gondoltam volna. Ahogy kiveszem a miner elonye a google-vel szemben a specializaltsag, es mivel szukebb a kor, amit bejar, igy frissebb tud maradni.

Bártházi András · http://barthazi.hu 2007.06.10. 21:46:59

Köszi az ötletet, megfontolandó.
süti beállítások módosítása