Lélek a gépben

Hackoljuk szét a világot. Net, fejlesztések, buzzwordok.

Friss topikok

techstream

Nincs megjeleníthető elem

Poszt-it

2007.04.24. 19:18 :: Gaius Baltar

Bloghu fejlesztési ötlet következik

 

Hazafelé a buszon ülve azon gondolkodtam, hogy kéne a bloghura is valami posztajánló rendszer. Technológiaként természetesen mindjárt az AJAX jutott eszembe, a belépés sem probléma, az indának és az olvashatatlan captcha-knak hála az olvasótábor nagy részének már valószínűleg van loginje. A sablonba könnyedén beszúrható egy szavazó widget, azoknak, akik saját témát használnak pedig egy rövid leírás is elég a custom beszúrásról (mivel képesek voltak saját témát hackelni, valószínűleg egy kis sablonmódosításhoz nem kell nekik videót készíteni).

Főoldal hack

A kiértékelő felület (ahol az olvasó látja az aktuális legjobb posztokat) már adott: a jelenlegi főoldal. Rotálva, vagy random módon ki lehetne választani az aktuális n témakört, ahonnét a posztokat válogatják, majd a kategórián belül a rangsort a posztokra adott szavazás döntené el.

Hogy az igazságtalanságokat (ismert blog szar cikke többet kap, mint egy ismeretlen blog jó cikke) kiküszöböljük, szükség lesz súlyozásra. A súlyozás alapja lehet a meglévő posztok mennyisége (feltesszük ez korrelál az olvasottsággal; ami állatás például a cydonia esetén nem lenne fair), kommentek mennyisége (ez már jobban korrelál az olvasottsággal), vagy közvetlenül a statisztikákból, de ez utóbbi érzésem szerint túl nagy adatbázisleterheltséget eredményezne, attól függ persze ez hogy van megoldva a szervereken.

A súlyfüggvény elejének mindenképp nagyon nagy értékűnek kell lennie, majd egyre jobban lecsökken. Ez így kapásból egy exponenciálist juttat eszembe, érdekes lenne ezzel kísérletezni (lásd kép).


 

No more linkter

Amit el kellene kerülni az a főoldali szavazáslehetőség. Ez nem digg. Itt nem arról van szó, hogy egy gyűjtőoldalon szavazunk. Ami a diggnek nincs, az itt megvan: lehetőség a pontosabb visszajelzés mérésére, hiszen a szavazóbigyó közvetlenül a posztnál, a posztban található, így az emberek tényleg a cikket értékelik, és nem a beküldött hírt, címet. Erre a blogter sem jött rá, és nem is működik megfelelően.

Egy tartalomhoz kötött kiértékelőrendszer azonban megfelelő visszajelzést jelent az írónak (bevallom ez nagyon hiányzik nekem), és végre felhasználó által generálttá tenné a főoldalt, levéve a posztkiválasztás terhét a szerkesztők válláról.

Szólj hozzá!

Címkék: ötletgép bloghu

A bejegyzés trackback címe:

https://steampunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3163045

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Bookmarks about Bloghura 2009.05.08. 07:15:13

[...]tagged as bloghura Poszt-it[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása