Lélek a gépben

Hackoljuk szét a világot. Net, fejlesztések, buzzwordok.

Friss topikok

techstream

Nincs megjeleníthető elem

Ubuntu propaganda

2007.04.22. 13:35 :: Gaius Baltar

Lassan a linux is elindul a képzeletbeli morális lejtőn: marketingesek veszik kezükbe a projectet. Bannerpályázatot hírdetett a hazai közösség, íme a győztes alkotások (photosoppal készültek, csekk dö szórsz):



Hányingerem van ettől a gnómtól, ami ránőtt az OpenSource mozgalomra. Már nem az a lényeg, hogy segítsünk, hogy jobbá tegyünk valamit. A cél a terjeszkedés, minden áron, akár hazugság útján is. Vegyük például az első bannert - ingyenes szoftverek. Aki kicsit is beleásta már magát az informatikába az pontosan tudja, hogy semmi sincs ingyen, az opensource sem különbözik.

Ez egy bukás. A cégek (ezeket a bannereket beismerten vállalkozóknak szánják) nem csak azért fizetnek a szoftosért, hogy jogtiszta legyen. Ezzel, a fizetés aktusával áttolják a felelősséget a szoftver gyártójára, ám ki a felelős, ha linuxot használnak? A főnök, mert ő rendelte el az átállást, és nincs más, akire rá lehetne fogni. Az meg mást kérdés, hogy a supportért linux esetén is fizetni kell, mitöbb van fizetős linux is. Ja, a zubuntu nem az. De hogy ingyen komoly supportot nem kapsz hozzá, az tuti.

És csakazértsem írom le én mit használok, mindenki értsen ki ebből azt, amit akar.

1 komment

Címkék: marketing linux ubuntu propaganda

A bejegyzés trackback címe:

https://steampunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7161969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalonnamester 2007.05.16. 22:07:28

Márpedig van komoly support. Pl a 6.06-os verzióhoz LTS (long time support) a támogatás, azaz 3 évig minden frissítés elérhető lesz hozzá. De a többi kiadáshoz is elég komoly support jár alapból. Pláne ha a nem ubuntu licensz alatt kiadott csomagok között is válogatsz. Skype, Real Media Player, HP támogatás, Nero, és még amit akarsz. A szerver oldali támogatásban nem vagyok annyira biztos, de nem hiszem, h az annyira el lenne hanyagolva.
És az egy másik dolog, h van fizetős linux. Igen, van. Pl Mandriva. Mivel abban alapból vannak olyan driverek (nVidia) és programok (Skype), amiket nem lehet ingyenesen terjeszteni a licensz miatt. És abban a pénzben, amit kifizetsz, télleg komolyabb a hivatalos support. De pl Ubuntunál minek a hivatalos, ha van egy pár nemhivatalos, pl ubuntuforums.org.
Ennyi ami így hirtelen az eszembe jutott.
süti beállítások módosítása