Lélek a gépben

Hackoljuk szét a világot. Net, fejlesztések, buzzwordok.

Friss topikok

techstream

Nincs megjeleníthető elem

CMS-ek hajnala - Drupal

2007.05.24. 01:39 :: Gaius Baltar

A New York Observer átállt drupal-ra. Ez önmagában még egyáltalán nem nagy hír, legalábbis sokak nem tudják mi is az a Drupal. Nagy hiba. A New York Observer egy nyílt forrású CMS-re, vagyis tartalomkezelőre állt. Ez már kicsit többet mond az erretévedőnek, de jól teszi, ha megjegyzi magának a Drupal nevet. Ez a pár éve egyre jobban felfutó, php-ban írt tartalomkezelő lassan a meghódítja a piacot. Aki korán mozdul jól jár elv miatt mostanában hihetetlenül keresettek a Drupalban jártas programozók, gombamód szaporodnak az ezt használó weboldalak.

Nem csoda. Egy jól összerakott, moduláris, temérdek modullal ellátott rendszerről van szó, amivel blogszolgáltatótól (bizony, olyan, mint a blog.hu, csak itt még a szerkesztő felulet is diccsel hal meg, opera alól használható textarea, ami fckeditorral van felszerelve? juhé. jó persze a bloghu kicsit komolyabban van elkészítve, de a lényeg a szükséges erőforrás) elkezdve újságok portáljait, közösségi oldalakat lehet összerakni, már létező modulokat felhasználva.

Jó szervezetének köszönhetően bőkezűen részesült idén is a google által szponzorált nyári melósokból (20 diák kapott támogatást a Google Summer of Code 2007 programjából, ebből egyébként 3 magyar. összehasonlításul a Joomla! olyan 9-et kapott. érdekes, elbaszták a google-sek a linkeket :D). Egyik tavalyi diák, mára fő aktivista, Angie Byron az egyik fő karbantartója az egyébként Drupal alapú Summer of Code planet honlapnak, ahova a diákok releváns bloghírfolyamait egybekötik. Látható, ahogy a jó marketing, a jó emberek és a szintén a többinél jobb (adott feladatra persze) motor utat tör magának.

Egy szó mint száz: fejlesztők jól tennétek, ha elkezdtek ismerkedni a rendszerrel, mert ebben most, végre egyszer egyszerre eszmélhetnénk a nyugati világgal. A kapu nem fog sokáig nyitva maradni. A hamarosan code freeze-re kerülő Drupal 6 nagyon odaüt majd, és sokan akkor döbbennek majd rá a lehetőségre, amit elszalasztottak. Ti még időben kapcsolhattok.

Az írás apropóját az adja, hogy anno doransky.hu-n olvastam sithlords beírását, hogy mennyire égő, az observer honlapján azért megvannak a drupalra jellemző default részek, hiába szabták át teljesen. Magamtól persze észre sem vettem volna. A jelenséget elmondtam a készítőknek, a kérdésükre pedig azt, hogyan lehetne eltüntetni.

Szólj hozzá!

Címkék: fejlesztés cms drupal

A bejegyzés trackback címe:

https://steampunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2586293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása